A kölyökkutyák növekedése – a fiziológus szemével

Olvastunk egy rövid posztot a közösségi oldalon, s mivel fontos, így István magyarra fordította és megosztotta a mi oldalunkon is.

A kölyökkutyák növekedési üteme nagyságuktól függően változik. Fontos, hogy a táplálkozást és a testmozgást a kiskutyák egyedi igényeihez igazítsuk, hogy biztosítsuk a csontváz ideális fejlődését. Az endokondrális csontosodás (az a folyamat, amikor a porc csonttá válik és a növekedési lemezek bezáródnak) a kölyök felnőttkori méretétől függ . Ez az idő, a kicsi, úgynevezett toy méretű kölykök esetén, kb. 3 hónap, nagy, vagy óriás (“giant”) méretű kutyák esetén 24 hónap.

Kistestű kutyák növekedési lemezeinek záródása

A növekedés ütemét és az érettségi korát, számos tényező befolyásolja. Például a kanok lassabb fejlődést mutatnak, mint a szukák. A „gyors növekedés” periódusai eltérnek, ez a kistestű fajtáknál kb 11-ik, nagytestű fajtáknál kb 20. hétig tart. A túlzott testmozgás és a nem megfelelő táplálkozás ezekben az időszakokban kapcsolódási rendellenességeket eredményezhet és a csontok ezen rendellenességei degeneratív ízületi gyulladáshoz és más degeneratív ízületi betegséghez vezethetnek.

Nagytestű kutyák növekedési lemezeinek záródása

Amikor 8-10 hetes kölyökkutyád haza viszed ezt ne felejtsd el. Nagyon sokat kell még fejlődniük. Nagyon hajlékony mancsokkal, ingatagon mozognak, mivel az ízületek még csak izomból, inakból és szalagokból állnak. Semmi sem illeszkedik még szorosan egymáshoz, még nincs valódi aljzata az izületi porcoknak. Ha ebben az időszakban túlzásokba esel a kicsik mozgatásával, sétákkal, játékkal, akkor nem adsz nekik esélyt a megfelelő növekedésre. Minden nagy ugrás vagy futás ütéseket okoz a csontok között.

Javasoljuk, hogy kerüljetek a kutyussal minden nagyobb terhelést, amíg a teljes becsontozódás meg nem történik. Ésszerű mennyiségben a mozgás nem probléma (sőt!), ez csak a szokásos kopással jár majd, ami minden kutyát érint.

Ne engedd, hogy a kiskutya le-fel ugráljon kanapéról, ágyról vagy ágyból 😁 és ne vidd őt hosszú sétákra, túrákra.

Tehát türelem és fokozatosság, és inkább legyen a kicsi soványabb mint túlsúlyos kutya.

A másik veszély a padló csúszósságában rejlik.

Ha megoldható, a kölyök ne legyen csúszós padlójú helyiségekben, ne mozogjon parkettán, padlólapon, mert a felállás során a lábai szétcsúszhatnak, amitől sérülnek az izületei. Ez viszont könyörtelenül az úgynevezett szerzett diszpláziához vezet.

Megoldás???

Szőnyeg vagy műfű 😉

Ne feledd! Ahhoz, hogy jó testfelépítésű egészséges kiskutyád legyen, a kiváló tenyésztésen túl , a gondos tartás, nevelés is szükséges

forrás: Catherine Marshall

http://www.cmvetphysio.co.uk/

(Szerző: Hernádi István)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük