CAC, CACIB ÉS EGYÉB CÍMEK – 2. rész – osztály – és fajtagyőztes

Excellence! Kitűnő! Az összes kitűnő és (és persze a nagyon ígéretes) minősítésű kutya versenyzik az osztálygyőztes címért.

A fajták bírálatánál először mindig a legkisebbek, a bébik futnak, előbb a kanok, majd külön a szukák. A kanok közül kiválasztott „nagyon ígéretes 1” és a szukák közül a legszebb „nagyon ígéretes 1” versenyzik legszebb bébi „Best minor puppy” címért. Kettejük közül, bár mindig mindkettő rendkívül helyes és alig lehet választani, csak az egyik lehet legszebb bébi.

Hasonlóképp versenyeznek a kicsit nagyobb kölykök is, a kan „nagyon ígéretes 1″ és szuka ” nagyon ígéretes 1″ közül kerül ki a legszebb kölyök, a „Best puppy„.

Nekik ez az elérhető cím, a legszebb bébi (Best minor puppy) és a legszebb kölyök (Best puppy) mehet a Best in Show program bébi és kölyök körjében, mindenki a saját korcsoportjában, de fajtacsoportra tekintet nélkül.

Nincs is annál szebb, mint mikor megyünk a „bébiBIS”-be vagy a kölykök közé kicsi apróságainkkal. Valahogy úgy kilógunk… Léna most épp bébikorú – kb 20 kiló. Legalább messziről is jól látnak minket a nézők. Ők nem jöhetnek közelebb, mint a bírók. Mi pedig csak mosolyogunk. Hisz’ melyikük nem übercuki-édibédi a legkisebbek közt, ugye?

A legkisebbek, ha legalább két különböző bírótól, három darab „nagyon ígéretes 1” címet megszereznek, akkor megkapják első győztes címüket. A 3-6 hónapos korban elért eredmények után a Hungária Minor Puppy Bajnok, míg a 6-9 hónapos kicsik a Hungária Kölyök Bajnok serleget kapják meg.

A fiatalok (9-18 hónapos kutyák) már komolyan versenyeznek. Kicsit kamaszok, kicsit néha ezzel együtt furák is, egyfolytában tanulják és gyakorolják a ringdresszúrát.

Tudom, itt is álljunk meg egy pillanatra, mi is az a „ringdresszúra”? Nem, nem húzunk vicces dresszeket az óriásokra. Nem, nem nézne ki jobban Hédike bikiniben. Egyszerűen megfogalmazva, a fajtához igazított sztenderd, ahogyan viselkedni kell. Még a ring, ahol a bírálat történik is másképp néz ki, ha nekünk készül, és teljesen másképp, ha német juhászkutyákat bírál a bíró. Nem is futunk annyit, mint ők…

Szóval itt a győzelemhez már kevés a cukiság, persze azért jól jön. Ha szuper a közönség és drukkolnak, akkor tapsra futunk. Ezt azért nagyon szeretjük. A kutya pedig – ideális esetben és nagyon sok gyakorlással – együtt lélegzik a felvezetővel, és egymásra ragad a kedvük is.

Minél idősebb, annál több az elvárás és igazából egyre ügyesebbek is.

A bemutatkozást a kanok kezdik. Szépen felsorakozik (startszám, avagy a katalógusszám ) szerint az összes junior és tesznek egy szép kört együtt. A bíró megvizsgálja mindegyiket, figyeli hogyan viselkednek, milyen a kutya temperamentuma, milyen a fizikuma, milyen a fogazata, szőrének minősége, ápoltsága. Összességében is áttekinti a mezőnyt és nem sajnálja az időt az egyedi bírálatra. A bíró kérhet még mozgásos feladatot a kutyától és felvezetőjétől, valamint megkérdezi a kutya korát – épp hány hónapos.

Kiválasztja a legszebb kant, és ő kapja a HPJ (Hungária Príma Junior) címet.

Aztán futnak a szukák, a ringdresszúra ugyanaz és a legszebb megkapja szintén a HPJ-t.

A két fiatal győztes (HPJ) megy a „Best Junior” címért, ebből már csak egy lehet. Ő megy a Best in Show Junior körjében, a többi fajta legszebbjeivel, Best Junior-okkal.

A HPJ cím rendszerint egy kék csíkkal díszített kártya.

A Hungária Junior Champion (HJCH) cím megszerzéséhez három ilyen eredmény szükséges, ebből egyet CACIB (nemzetközi címet kiadó) kiállításon és kettő pedig CAC (nemzeti) kiállításon kell megkapnia. A három HPJ címet legalább két különböző bírótól kell megszerezni. Aramis hét HPJ-t szerzett összesen (hét különböző bírótól), Hédike nemrég kezdte a fiatal osztályt, még nem töltötte be a 10 hónapos kort, mire hét HPJ-t megszerzett – hat különféle bírótól. A következő hónapokban, 15 hónapos koráig, a junior osztályban versenyezhet, de tulajdonképpen már most győztes.

A junior győztesek megkapják a HJCH serleget, amikor a szükséges kártyákat és bírálati lapokat a tulajdonosok benyújtják a MEOESZ ügyintéző angyalaihoz. Angyalok. Nekem csak jó tapasztalatom van velük. Segítőkészek. Amilyenek az angyalok. Minden championátust ők intéznek (és még ezer egyéb ügyünket is). Egyszer majd valaki kitalálja, hogy legyen „szuperinformatikai” rendszerük és akkor talán könnyebb lesz. Addig viszont hurcoljuk a kártyákat, bírálati lapokat és fénymásolunk ezerrel. Hosszú oldalak bizonyítják a Champion címet.

Ez a Champion cím még nem elegendő, hogy a kutya győztes (Champion ) osztályban versenyezzen tovább, viszont arra belépő, hogy év végén részt vegyen a Champion of Champions kiállításon.

Aramis a Champion of Champions kiállításon 2017. december 2-án.

A gyűjtemény a legutóbbi miskolci Retro CAC eredménye. Jól látszik a HPJ, Hungária Príma Junior kártya.

A juniorok kicsit pihennek, még visszatérnek a ringbe később.

Addig elindulnak a többi osztály versenyzői, következőként a növendék kanok. Ők, bár még növésben vannak, már szinte profik a ringben. Tudják a dolgukat, pontosan tudják épp hol vannak és csinálják. Ha épp kedvük is van. Aramis rendkívül érzékeny. Ha nem iszik eleget – nem fut. Ha melege van – nem fut. Ha elege van? Ugrál, mint egy nyuszi a mezőn. Szóval nagyon figyelünk rá, a futás előtt már csak a gazda simogat és egy kicsit félrevonulunk még a látogatóktól is. Ha van rá lehetőség, akkor az utolsó pillanatig árnyékban maradunk.

Szóval dallamosan ügetnek a növendék kanok és türelmesen várják a bírálatot. Itt már nem „babra”, hanem CAC-ra megy a játék.

„A CAC (fr.: Certificat d’Aptitude au Championat) egy besorolás, melyet a nemzeti kutyás egyesület ad ki. A nemzeti kennel klub hatásköre eldönteni, hogy melyik osztályokban és melyik kutyáknak adományozható ez a besorolás. A CAC beleszámít az országos champion címbe.”

Forrás: FCI kiállítási szabályzat

Magyarországon a magyar kennelklub (MEOESZ) növendék, nyílt, munka, Champion és veterán osztályban adja ki nemenként az osztálygyőztes kutyáknak. Vannak országok, ahol létezik Junior CAC is, nálunk, a hazai pályán ez nem játszik (helyette van a Hungária Príma Junior cím)

A növendék kanok közül kikerül a legszebb és megkapja a nemzeti (CAC) kiállítás CAC besorolását. Igazán szép eredmény, csinos kártya, Magyarországon nemzetiszín díszítéssel a sarkán.

A szukák ugyanígy megmérettetnek a kanok után, és a legszebb megkapja a CAC besorolását.

A nyílt, a munka, a Champion és a veterán osztályok menete ugyanez. Mindegyikben először a kanok versenyeznek, majd a szukák és a legszebb megkapja a CAC besorolást, s ezzel egy újabb lépést tett az aktuális nemzeti championátusa felé. Ahogy a növendékek, úgy a nyílt és a munkaosztályos kutyák is a felnőtt Magyar Champion (HCH) cím eléréséért küzdenek.

Aki ezt a HCH címet elérte, azaz van – munkavizsgára nem kötelezett fajta esetében, a Szentbernáthegyi nem az – Magyarországon rendezett FCI kiállításon megszerzett 4 darab CAC címe (melyből egyet a MEOE szövetség központilag szervezett CACIB címet kiadó kiállításán kell megszerezni és az első és utolsó CAC közt eltelt egy naptári év és még egy nap), indulhat a Champion osztályban.

Aramisszal épp ide tartunk. Eddig kapott Debrecenben kettőt, Szolnokon a Tiszavirág CAC-ot, Szilvásváradon újabb kettőt és legutóbb Miskolcon is kettőt. Ez eddig hét darab, de a nemzeti Champion cím (HCH) eléréséhez nem elegendő, mivel eddig még nem volt központi kiállítás (júniusban lesz a Grand Prix Budapesten) és az első CAC megszerzése óta nem telt el egy esztendő.

Szóval minden osztálygyőztes: a növendék, a nyílt, a munkaosztályos, a Champion és a veterán legszebb kan és legszebb szuka is megkapta a CAC címet. Ekkor előbb az összes kan (aki már megkapta a CAC minősítést, kivéve a veteránokat, ott a két legszebb veterán közül kiválasztja a bíró szebbiket és ő megkapja a ” Best Veterán” címet) indul a CACIB címre felterjesztésre.

„CACIB – Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté de la FCI

Csak azokat a kutyákat lehet figyelembe venni a CACIB kiadásához, amelyek “KITŰNŐ 1.” minősítést kaptak növendék, nyílt, munka vagy champion osztályban. CACIB csak akkor adható ki, ha a szóban forgó kutyáról megállapították, hogy egészen kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. A CACIB nem automatikusan és kötelezően kapcsolódik a “KITŰNŐ 1.” eredményhez.

A Reserve CACIB-ot a második legjobb kutya kapja, amelyik “KITŰNŐ” minősítést szerzett a fent említett osztályokban. A Reserve CACIB cím kiadása azonban nem kötelező.

A bíró CACIB és Reserve CACIB címet ad a kutyák tulajdonságai alapján annak ellenőrzése nélkül, hogy vajon megfelelnek-e a követelményeknek a kor és / vagy az FCI által elismert törzskönyvben való regisztráció tekintetében.”

Forrás: FCI Kiállítási szabályzat

A bíró kiadja mely kutyákat (kan és szuka) terjeszti fel, tesz javaslatot a CACIB címre, viszont az FCI, mint nemzetközi szervezet, ezt a nemzetközi minősítést ellenőrzése után jóváhagyja és visszaigazolja a tulajdonosnak, felkerül az eredmény az FCI weboldalára. Ez a felterjesztés szintén egy kártya, amit a végén – a bírálati lappal együtt megkapunk.

Aramis az idei év debreceni CACIB kiállításon elért eredményei 2018. április 15-én.

Ezen a ponton még versenyben vannak a fiatalok győztese, a „Best Junior”, a felnőttek legszebbjei a „CACIB-címre javasolt kan és szuka, és a veteránok legjobbja, a Best Veterán, akik mind kitűnő minősítést kaptak, és ők indulnak a Hungária Fajtagyőztes (HFGY), kedveltebb, nemzetközi nevén „Best of Breed” (BOB) címért. Aki ezt kapja, aznap fajtájában ő a legszebb – mindközül. Ugyanakkor kerül(het, de nem kötelező ) kiosztásra a „Legszebb ellenkező nemű kutya”, a „Best of Opposite Sex” (BOS) cím.

Ha a BOB kan lett, akkor a bírónak lehetősége van elismerni a legszebb szukát is, mint BOS – és ez persze fordítva is igaz. S persze azt is megteheti a bíró, hogy sem fajtagyőztest, sem legszebb ellenkező nemű kutyát nem hirdet ki, ha nem találja kitűnőnek a kutyák konkurenciáját.

Így történhetett meg, hogy Hédi megszerezte a BOB címet és ugyanazon a kiállításon Aramis a BOS címet. BOB és BOS ugyanis fajtánként egy-egy kerülhet maximum kihirdetésre.

Írta: Hernádi Bernadett

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük