Miről is van itt szó?

Egy percig se érezd kellemetlenül magad! Ezek a gyíkok (GY.I.K., azaz a gyakran ismételt kérdések) csak nekünk gyakoriak. Lehet, hogy te is pont ezeket tennéd fel. Ha mégsem, tudod, írhatsz nekünk levelet vagy beszélgethetsz velünk a messenger felületén is – jobbra lenn találod az ikont, kattints és máris írhatsz nekünk!

Nekünk egy a fontos, hogy érezd jól magad!

Na pont ezért kell a GY.I.K. 🙂

Sokat eszik a bernáthegyi?

Attól függ, mihez képest. A Pomerániai törpespitzhez képest rengeteget. Egy farkashoz viszonyítva már nem is olyan sokat. A táplálás függ az életkortól, az évszaktól, a táplálás módjától és a kutya egyéni igényeitől is. Viszont a rövid válasz nagyon egyszerű. Igen, azt gondoljuk kutyáink jó étvággyal, egészségesen táplálkoznak. Sokat és legalább naponta kétszer. Ha tovább olvasnál, kattints:

Meddig nő egy Szentbernáthegyi kutya?

Körülbelül kétéves korára éri el a felnőttkort, de igazán hároméves kora körül teljesedik ki. Addigra már szép izmos, tömeges kutya és fiatalosan aktív. Ha a kutya fiziológiájáról olvasnál többet, akkor kattints:

Kutyát szeretnék!

Nagyon örülünk, ha kutyát szeretnél! Válassz egy tisztességes tenyésztőt vagy keresd fel a legközelebbi menhelyet! Ha egy fajtatiszta kutyus minden álmod, akkor itt segítünk, hogyan is fogj hozzá a kereséshez:

Mennyibe kerül egy kutya?

Egy átlagos, fajtatiszta szentbernáthegyi kutya jelenlegi, normál ára 1000 – 1500 EUR (370 000 – 600 000 forint) közt mozog. Függ a vérvonaltól, a tenyészettől és még ezer más apróságtól.

Köszönjük szépen a Szomszédnéni Produkciós Irodának!

Itt szeretnénk felhívni a figyelmed, ahogy olcsó húsnak, híg a leve, s ez a kutyavásárlásnál sem sokkal különb és arra is, hogy a magas ár nem feltétlenül jelent egészségügyileg szűrt (diszpláziára elsősorban) szülőket és várhatóan kitűnő kölyköket.

Légy körültekintő és a vásárlás előtt olvasd el mit tartalmaz az ár:

Honnan tudom, hogy egy kutyatenyészet hivatalos és ellenőrzött keretek közt működik?

2021 óta már két dolgot lehet és javasolt is ellenőrizni. Az egyik, hogy a kennel az FCI oldalán bejegyzett tenyészet-e, mely kereséshez részletes leírást, segítséget itt találsz:

A másik, a magyarországi kennelek esetében, érdemes ellenőrizni, hogy a kennel rendelkezik-e a NÉBIH-nél regisztrál FELIR számmal. Ez, 2021. április 1-étől kötelező. Ha tudod, hogy honnan szeretnél kiskutyát, kérd el a FELIR azonosítót és ellenőrizd, hogy kihez tartozik és érvényes számot kaptál.

Az egyes élő állatok és termékek Európai Unión belüli kereskedelmével kapcsolatos állategészségügyi és állattenyésztési ellenőrzésekről szóló 54/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (továbbiakban: FVM rendelet) 1. § (6)
bekezdésének f, pontja szerinti létesítményt (tenyészetet) a NÉBIH – hatósági állatorvoson keresztül nyilvántartásba veszi. A nyilvátartási számot a tenyésztőnek fel kell tüntetnie a számlán és a szerződésen.

Beteg a kutyám, fáj a lába!

Ezer és egy oka lehet, és az okoknak is ezer fokozata. A legjobb, ha orvoshoz viszed, de addig is itt egy rövid, rapid segítség:

Méhgyulladás? Tényleg komoly?

Nagyon komoly. Átéltük. Megelőzhető, ha ivartalaníttatod időben a szuka kutyádat. Legtöbbször a gennyes méhgyulladás (Pyometra) kezelésének a végén is ez történik, de összehasonlíthatatlanul nehezebb műtét mindez gyulladásban, mint egy egészséges, fiatal szuka esetében.

Mik azok a CAC-CACIB-BOS-BOB és egyéb rejtélyes betűk?

Ezek a kiállítási címek jelzései. Vannak sikeresebb kutyák, akik imádják a ringet és vannak kevésbé sikeresek is.

Ugye milyen szépen énekelek a Junior győztes serlegbe? 😀

Ha ezek a betűk hiányoznak, az azt jelenti, hogy a kutya gazdája sosem vitte kiállításra vagy épp vitte, de nem volt sikeres. A kiállítások rendszere külön szakma a kennelklubon belül is. Itt olvashatsz róla két részben:

Tényleg viseltek mentéshez hordót a nyakukban a bernáthegyik?

A Szentbernáthegyi kutyát, mentés közben, a mai napig sokan a pálinkás, rumos, konyakos hordóval a nyakában képzelik el.

A hordó mítosz – röviden

A valóság viszont az, hogy sosem jártak a kutyák hordóval a nyakukban életet menteni.

Ki volt a leghíresebb bernáthegyi?

Azt gondolom, hogy erre mindenki azonnal rávágja, hogy Beethoven, az amerikai mozisztár, s igazából igaza van és vitatkozni sem tudunk arról, hogy ma kit ismernek többen.

Az 1800-as évek elején viszont élt egy kutya, Barry a menedékházban, aki a Szent Bernát hágón közel negyven életet mentett meg. Ő igazi büszkesége a Szentbernáthegyi fajtának.

Rövid vagy hosszúszőrű a bernáthegyi?

A szentbernáthegyi fajta kétféle, rövid és hosszú szőrváltozatban létezik.

Mennyire nyálas a bernáthegyi?

Nagyon. Igen, még annál is jobban. Minél? Akárminél, amit el tudsz képzelni. De szeretjük. Pont így szeretjük.

Benne voltatok a tévében?!

Benne bizony! 2021.05.12-én, az RTL Klub Fókusz című műsorában. Itt bármikor visszanézheted.

Hol láthattunk titeket?

Tévében, újságban és személyesen is találkozhattunk már. Itt találod a videókat, képes beszámolókat, fajtaleírást: