Na ki az igazi celeb?

Bár azt gondolnánk, hogy a mi amerikai filmsztár, celeb Beethovenünk az, és valószínűleg a mai gyerekekhez is közelebb áll, mint Barry, de ő a valaha élt leghíresebb valódi mentőkutya, aki megalapozta a fajta hírnevét és megbízhatóságát.

Bizony a több, mint kétszáz éve élt Barry, a csodálatos szentbernáthegyi kutya, a Szent Bernát hágón.

Barry, a mentőkutya

A világ leghíresebb Szentbernáthegyi kutyája Barry (Barry der Menschenretter, az Embermentő Barry), aki az 1800-as évek elején (1800-1814), 12 évig szolgált a menedékházban és közel negyven ember életét mentette meg.

A leghíresebb történet, amikor egy kisfiút találtak egy jégfal mögött, ahová Barry bement, újraélesztette őt és testével melegen tartotta, míg megérkezett a segítség.

A bejárat olyan szűk volt, hogy a mentőcsapat nem tudott bemenni, így Barry megengedte, hogy a gyerek a hátára másszon és a szőrébe kapaszkodva hozta ki a jég fogságából.

Barry emlékére, itt, a Szent Bernát Hágó menedékházában, mindig él egy Barry nevű Szentbernáthegyi kutya. A menedékház manapság is szeretettel várja a látogatókat, akik szeretnék megnézni a Szentbernáthegyi kutyákat és megsimogatni Barry-t.

2004-ben létrehozták a Barry du Grand Saint Bernard Alapítványt, hogy átvegye a Szentbernáthegyi kutyák tenyésztésének felelősségét, munkáját.

A berni Természettudományi Múzeum, mely Barry örök nyughelye is, a mai napig vitatja a legendát.

Egyes források szerint a gyermek aludt és Barry a hátára vette és úgy vitte el a menedékházba, majd adták át a szerzetesek az Édesanyjának, míg más források szerint az Édesanyja lavina áldozata lett.

Barry hősiességét azonban azóta sem vitatta senki sem.

Érdekesség még, hogy a mai Szentbernáthegyi kutyákhoz képest Barry kisebb volt, kb 40-45 kg és a marja 64 cm. A mai Szentbernáthegyik legkisebbjei 65 cm magasak és 55-80 kg közötti a súlyuk.

A St Bernát menedékház – wikipédia https://en.wikipedia.org/wiki/Barry_(dog)

A legendán túl az igazsághoz tartozik, hogy rendszerint két kutya járt együtt, az egyik melegen tartotta a bajba jutott utazót, míg a másik segítséget hozott. Barry társáról, társairól nem találtam történeteket, de biztos vagyok benne, hogy ők is kivételes hegyi mentő kutyák voltak.