Fáj a kutyám lába!

A minap épp olvastunk egy bejegyzést valamelyik kutyás csoportban, miszerint fáj a kutya lába és mit tegyen az aggódó gazdi?

Naponta jönnek ehhez hasonló bejegyzések, így mi sem mehetünk el szó nélkül emellett.

Drága Gazdi! Az első, amit tenni kell, meg kell nézni, hogy sérült, vérzik-e a lába. Ha vérzik, akkor fertőtlenítsd a sebet (betadine oldat minden háztartásban alap, igaz?) és vidd orvoshoz!

Ha külső sérülés nincs, akkor sincs jobb tanácsunk, mint az, hogy a lehető leghamarabb vidd állatorvoshoz!

Az orvos egyrészt tapintással, mozgatással megvizsgálja, ha szükséges, akkor ultrahanggal ellenőrzi az ízületeket és röntgennel a csontvázat.

Ezekből az eszközökből sem nekünk, tenyésztőknek, sem az internet mindent (is) tudó tudósklubjának nincs otthon, nem beszélve a sok éves tanulmányokról és tapasztalatról, ami viszont az állatorvosoknak van.

Lehet, hogy csak egy húzódás, mert esett az eső és eltaknyolt a kertben, talán észre sem vetted. Lehet, hogy épp az étrenden kell változtatni, mert túl gyorsan nőnek a csontok és az ízületek támogatásra szorulnak. Lehet, hogy sokkal nagyobb a baj, de hidd el az is könnyebben orvosolható, ha időben állatorvoshoz fordulsz.

Az állatorvosod diagnózisával, a leletekkel, ha komolyabb a sérülés, elmozdulás, deformitás – kisállat orthopéd szakorvoshoz vagy más szakemberhez fordulhatsz. Bízz az orvosod szakértelmében, emlékezz, pont ezért választottad őt és ő ismeri a kutyádat kölyök kora óta, mikor először megvizsgálta.

Amit jó tudni – és legalább egyszer elolvasni, az a kiskutyák csontozatának fejlődése, amiről itt írtunk.

Mit tegyek, ha fáj a kutyám lába?
Fáj? ORVOS!!!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük