GYIK

Gyakran ismételt kérdés az is, hogy mi – fajtától tulajdonképp függetlenül – tenyésztők, csak emlegetjük, hogy a mi kennelünk bizony FCI regisztrált kennel, de hol is lehet ennek utánanézni és hogyan?

A legegyszerűbb az FCI honlapján kutakodni.

Ha a fenti linket megnyitod (csak bátran, új fülön fog nyílni), akkor az FCI kennelnév keresőjén találod magad. Angolul, franciául, németül és spanyolul is elérhető – magyarul viszont nem.

A legegyszerűbb, ha a kennelnév részletére keresel. Felesleges begépelni, hogy St. Slobbery Headbangers, elég, ha beírod, hogy „slobbery” és második nyomógombot „the name includes” megnyomod. Ilyenkor az összes olyan regisztrált kennelt látod a találati listán, amelyiknek a nevében szerepel a „slobbery” – egyébként nyálas – kifejezés. Ha túl sok a találat, írj be hosszabb részletet. Ha nincs találat, írj be kicsit rövidebbet és csekkold le mégegyszer.

Ha beírod, hogy „St.” – három karakter minimum szükséges a kereséshez, így a pont is nagyon fontos – három oszlopban sorolja a kenneleket. Ez egy kicsit nagy halmaz, még a szemfüleseknek is időbe tellik megtalálni minket – pedig ott vagyunk. (Épp a középső oszlop alján, de ez folyamatosan változhat, ha új kenneleket regisztrálnak, vagy épp szüntetnek meg.)

S mit tegyünk, ha olyan kennelbe botlunk, amit nem találunk? Először is legyünk körültekintőek! Lehet, hogy nagyon fiatal kennelről van szó, és még nem futott át a rendszeren, de bejegyzés alatt van. Lehet, hogy rosszul kerestünk – a „slobbery” kettő bé és eggyel nem jutunk eredményre, pedig majdnem, ugye? Ha nagyon nem találjuk kérdezzük meg a tenyésztőt és figyeljünk a válaszra. Mint mindig, itt is a válasz rejti a valóságot.

A tisztességes kutyatenyésztők, mind FCI regisztrált kennelt vezetnek és ellenőrzött keretek közt tesznek meg mindent imádott fajtájuk megőrzéséért. Aki kennelnévvel ámít téged, de az FCI-nél nincs regisztrálva, legalább kérdezz rá a sztorira. Modern korunk szaporítói is fejlődnek. Simán betolnak neked egy hangzatos kennelnevet – csak éppen nincs mögötte semmi…

Őszintén kívánunk neked sikeres kennelkeresést és örömteli, boldog éveket a kiskutyáddal!

St. Slobbery Headbangers Kennel
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük