CAC, CACIB és egyéb címek – 1. rész: Fajtacsoportok, osztályok és az első minősítések

„De most mégis Kislányom, ezek a betűk megőrjítenek! Mit is nyertetek a hétvégén?”

Szinte hallom Apukám hangját minden este, mikor örömittasan hazatérünk egy kiállításról a megszerzett kártyákkal, zsinórokkal, díszes rozettákkal vagy épp csillogó serleggel.Szerencsére az FCI kiállítási szabályzatában részletesen leírják a különféle címeket és kellően részletes útmutató található a Magyar Kennelklub, azaz a MEOESZ honlapján, ami segít eligazodni a szakmai rövidítések közt – mindenkinek.

A szófelhő mozaik szavai előtt tegyük rendbe a fajtacsoportokat és az osztályokat, amik szerint csoportosítják az azonos fajtában versenyző kutyákat.

Ezek a fajtacsoportok a következőek:

 1. Juhászkutyák és pásztorkutyák, kivéve svájci pásztorkutyák
 2. Pinscher és Schnauzer – Molosszer fajták – svájci hegyi- és pásztorkutyák
 3. Terrierek
 4. Tacskók
 5. Spitzek és ősi típusú kutyák
 6. Kopók és rokon fajták
 7. Vizslák
 8. Retrieverek – Kajtató kutyák – Vízi kutyák
 9. Társasági és törpe kutyák
 10. Agarak

Már itt szembetűnő, hogy a mi, a Szentbernáthegyi fajtával, az FCI II-es fajtacsoportba tartozunk, ahol igazán változatos a kutyafajták összessége. Ezen minden alkalommal meglepődöm, egyszerűen nem lehet megszokni, annyira különböző egy törpe pinscher és egy új-fundlandi. Rendszerint tornasorba állunk a fajtacsoport győzelemért járó versenyben, óriások előre – törpék a végére. Egyszerű, praktikus oka van. Ha a törpék mennének, azaz futnának elől , mi meg sem tudnánk moccanni az óriásokkal.

Mert ugye egyet lép az óriás… tíz kicsit a törpe.

A fajtákon belüli osztályokat korcsoportok alkotják.

 1. Bébi osztály, azaz a „Minor puppy class”, 3-6 hónapos csöppségek osztálya
 2. Kölyök osztály, azaz a „Puppy class”, 6-9 hónapos kölykök osztálya.
 3. Fiatal osztály, azaz a „Junior class”, a 9-18 hónapos fiatal kutyák osztálya.
 4. Növendék osztály, azaz az „Intermediate class”, növendék kutyák osztálya 15 hónapos kortól egészen 24 hónapos korig.
 5. Nyílt osztály, azaz „Open class”, 15 hónapos kortól, innentől nincs felső korhatár.
 6. Munka osztály, azaz „Working class”, 15 hónapos kortól, a fajtához rendelt, adott munkavizsgával rendelkező kutyák osztálya.
 7. Champion osztály, azaz „Champion class”, a 15 hónaposnál idősebb, már legalább egy felnőtt Champion címet megszerzett kutyák osztálya. Hat különféle Champion címet fogadnak el, az FCI szabályzata szerint.
 8. Veterán osztály, azaz a „Veteran class”, a 8 évesnél idősebb kutyák osztálya.

Promising – Very Promising

A legkisebbek a

 1. Nagyon ígéretes (Very Promising)
 2. Ígéretes (Promising)
 3. Nem ígéretes (Not Promising)

címekért indulnak. Három „nagyon ígéretes” címmel már meg is szerezhető az első győztes kupa. Valahogy ezek mindig sokkal fényesebbek – legalábbis nekem, hiszen ez a versenyző kutya első serlege.

Kitűnő minősítés, azaz az EXC – excellence

„KITŰNŐ csak annak a kutyának adható, amelyik az ideális fajta standardhoz nagyon közel van, kitűnő állapotban kerül bemutatásra, harmonikus és kiegyensúlyozott temperamentuma van, színvonalas, és kitűnő a testtartása. A kutya kiválóan képviselt fajtajellege megengedi,hogy a kisebb “hiányosságok” feledhetők legyenek, de a kutya rendelkezzen a nemének megfelelő tipikus tulajdonságokkal.”

Forrás: FCI kiállítási szabályzat

Szóval a mi esetünkben az a Szentbernáthegyi kutya kapja a kiállításon, amelyik olyan mintha megrajzolták volna az FCI fajtaleírása szerint. Vannak méretbeli határok, külső és személyiségbeli tulajdonságok és az sem elhanyagolható szempont, hogy a kutya hogyan viselkedik a bírálat alatt, a ringben. Fontos a mozgása, a kiállása, az hogy, hogyan mutatja meg magát. Türelmesen hagyja, hogy a bíró megvizsgálja a fogait, a harapását, ez utóbbit csak megnézi, véletlenül sem próbálja ki és ugyanilyen nyugalommal veszi tudomásul, hogy minden alkalommal ellenőrzik a kanok heréit és végig simítják a feje búbjától a farka végéig. Aramis ebben már nagyon profi, úgy áll, mint a festett élőszobrok Bécs vagy épp Budapest (de Szegeden is láttam már) belvárosában.

Ennél egy fokkal gyengébb minősítés a „Nagyon jó” (very good) és innen lefelé a Jó (Good), Elégséges, Diszkvalifikált és „Nem bírálható”. Mindegyiknek szigorú sztenderdje van, mégis a szubjektív összbenyomás erősen meghatározza a döntést. Egy kiállításon több, azonos osztályban versenyző kutya is kaphat egyforma minősítést, olyankor kerül szám az EXC mögé, így lesz EXC 1, EXC 2, EXC 3 és néha még EXC 4 is előfordul. Ezek a kutyák mind kitűnő minősítésűek , de valahogy muszáj rangsorolni a szépségeket.

Ezt a minősítést általában kártyán kapjuk meg. Az EXC kártyák kék díszítést, a VGD, „nagyon jó” kártyák pirosat kapnak. A többi minősítés nem kap kártyát, csak a bírálati lapon tüntetik fel. Aramis számtalanszor kapott már EXC 1 minősítést, viszont egyszer nem volt hajlandó megmutatni szépségét és lefeküdt a bírói asztal elé. Mai napig őrizzük ezt a bírálati lapot, ahol a bíró a fejétől a farkáig külön dícsérte és leíratta véleményét a ringtitkárral minden porcikájáról, ugyanakkor beikszelte, hogy nem bírálható,mert egy centit se mozdult a hűvös, árnyékos asztal alól. Nagyon sokat számít, milyen kedve van a kutyának. Megteszi, amit kérünk, de ha valami nem tetszik neki (hőmérséklet, zaj, tömeg, akármi), akkor lerí a fejéről… s így hiányozhat az aplusz, amitől ő lehet a leginkább kitűnő a kitűnőek közt.

A bírálat lehet egyszerű vagy leíró típusú. Mindkettőt másért szeretjük. Az előbbi gyors, csak „ikszelik” a bírálati lap rublikáit és ilyenkor pörög a ring, feszített tempót diktálhat a bíró. Hátránya az előnye is, hisz’ az elért eredmény mellett nincs indoklás. Persze a bírók mindig elmondják a ringben őszintén saját véleményüket, de a futás után, még lihegve, nem vesz minden szót az agy, akkor sem, ha a fül nyitva és tulajdonképp hallja. Ugyanakkor leíró bírálat esetén a ringtitkárok isszák minden szavát a bírónak és igyekeznek is ezt nekünk papírra vetni. Ezzel a ringben lassul a bírálat sebessége , de úgy örülünk a leírt szavaknak, hogy órák múlva sem bánjuk , hogy sokat kellett várni és olvasgatjuk a lapot, ízlelgetjük a szavakat. Gyönyörű fej, szép, erős mellkas, kitűnő hátsó szögek, szép mozgás, tipikus Szentbernáthegyi. Mint az Aramis.

Aramis bírálat alatt a ringben. A bíró: Lokodi Csaba Zsolt

Írta: Hernádi Bernadett

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük