Kutyánk is, mi is felkészültnek érezzük magunkat, mivel mindent megtettünk a siker érdekében és másnap reggel kezdődik a kiállítás. Érzed már a repdeső pillangós izgalmat? Akkor itt az ideje az utolsó simításoknak!

A megelőző napi felkészülés

A kiállítás területére csak érvényes veszettségi oltással rendelkező kutya léphet be.

Ellenőrizd a kutya oltásait, nézd át az oltási könyvet (útlevelet) és ha épp lejárt az oltás, akkor gyorsan adasd be versenyző kutyusodnak az állatorvosoddal. Tudom, te is olyan kis precíz vagy, mint minden más kutyatulajdonos és táblázatban vezeted a kutyák oltásait, de hidd el, simán kerülhet porszem a gépezetbe. Velünk előfordult, hogy benéztem a június – júliust. Szerencsére időben kiderült és azonnal intéztük.

Lejárt oltással a hatósági állatorvos nem fog beengedni a kapun.

Off – 2021-et írunk, szinte mindenkinek van saját oltási könyve, védettségi igazolványa is – ami csak személyivel együtt érvényes – azt se hagyd otthon. Változnak a szabályok, jobb, ha nálad van.

Készítsd ki az oltási könyve(ke)t, mindenképp vidd magaddal!

Légy felelős állattartó – felelős önmagad kutyája és mások ebeinek egészségéért is!

Köhögős, bágyadt, sánta kutyával – tüzelő szukával – nem indulunk kutyakiállításra. Nem lehet olyan fontos egyetlen egy cím sem, hogy közösségbe vidd! A kennelköhögés pillanatok alatt végigfut és mire feleszmél a másik, már viszi is haza a többi kutyájának – akkor pedig mindenki antibiotikumot szed.

Jó, de csak tüzel a szukám, a tüzelés nem betegség!

Ebben teljesen igazad van. A tüzelés nem betegség. Mondjuk úgy, hogy a sikered és a népszerűséged is garantált. Képzelj el egy ivaros kanokkal teli futtatót, ahová beengeded a szukát és a kanok megküzdenek érte…

Amerre jár csepegtet és ontja magából a feromont. A kanok megzavarodnak, a ringben csak a nyomokat keresik – igen négy órával később is, amikor te már rég hazamentél – és semmi másra nem tudnak figyelni.

Rosszabb esetben hormonjaik és vérmérsekletük, dominanciájuk függvényében – szinte érezni lehet a pattanásig feszült légkört – és összemennek. Vagy legalábbis megmutatják ki a nagyobb kan.

Na de menjünk tovább – tüzelő szuka nélkül.

Mit vegyek fel?!

Az attól függ mit fogsz csinálni a kutyakiállításon. Kell fésülni, frissíteni a kutya bundáját? Hosszú szőrű vagy rövid szőrű kutyát viszünk?

Mindenképp válassz kényelmes szettet és hozzá ultrakényelmes cipőt. A kutya felkészítése járhat nagy adag szőrrel, praktikus a szőrtelenítő henger.

Ha felvezeted a kutyát, akkor illik egy csinosabb darab, én is igyekszem, nem tetőtől talpig nyálasan és szőrösen futni a bíró elé… igyekszem. S magamra dobok egy zakót.

Ha futok – márpedig futok – akkor egy szuper futócipő. Nem tartottam régebben fontosnak, most el sem tudom képzelni nélküle. Egy megváltás a lábaimnak.

Egy darab biztosító tű, alias ziherejsztű mindenképp kell. Ha otthon marad a startszámtartó, akkor azért. Ha ruhaügyi baleset történik, akkor meg azért. És persze lehetsz jófej is és kölcsön adhatod másnak is.

Mit vigyek magammal a kiállításra?

  • Oltási könyv(ek)
  • Nevezés visszaigazolása – manapság rajta van a startszám is és akkor ki kell nyomtatni. Meg lehet kérni a kiállítási irodában dolgozó kollégákat, hogy nyomtassák is – némi díjazás mellett szívesen megteszik.
  • Származási lap – rendszerint eredetit kérnek a visszaigazoláson, de mi csak másolatot viszünk. Egyszer-egyszer jól jön, ha nálunk van.
  • Kozmetikai „finish” termékek – egy kis gyors igazításra mindig szükség van, fésülés, száraz sampon.
  • Nyálas? A szentbernáthegyi az. De a fundi is. Meg a dogok is. Meg még vagy pár tucat fajta a sokszínű rendezvényen. Nyálas – akkor nyáltörlő.
  • Kakizacsi. Mindenkinél van és néha épp nincs kéznél. Adtunk és kaptunk is.
  • Itatóedény
  • Jutalomfalat – a kedvenc és még legalább egy. Mert lehet, hogy aznap másra vágyik a tündérmackó.
  • Felvezető póráz – külön divatcikk.
  • Nedves törlőkendők. Kozmetikai és tisztasági is. Papírtörlő.