Ahhoz, hogy kutyakiállításon részt vegyünk, bizony készülni kell!

De miért?

Mert bizony a sporttársak is készülnek és senki sem szeret „leégni” a nagyközönség előtt, ugye?

Nos… ez még a sok gyakorlás ellenére is megtörténhet, de legalább mindent tegyünk meg a siker érdekében.

Nézzük mik azok, amiket mindenképp érdemes átgondolni és gyakorolni, mielőtt egyáltalán benevezzük kedvencünket a kiállításra!

A kutya fizikai felkészítése – a gyakorlás

A kiállításra már egész kis kölyköt (3-6 hónapos, a veszettség oltás megléte után) tudsz nevezni, viszont ahhoz, hogy egyetlen kört is tudj futni vele, pórázhoz és felvezetőhöz kell szoktatni. Sokat kell sétálni vele, emberek közé menni, amint lehet, ugyanis a kiállításon ezer meg ezer emberrel és idegen kutyákkal is találkozni fog.

Fajtától függetlenül, meg kell tudnod mutatni a harapását, érdemes mielőbb rászoktatni, hogy a szájába magabiztosan be tudj nyúlni és fel tudd húzni a pofáját. Hogyan gyakoroljuk? Naponta többször hozzányúlunk a pofájához és próbáljuk megnézni a fogait, majd nagyon megdícsérjük, jutalmazzuk finomsággal (ez külön megér egy misét), milyen okos, ügyes „nagykutya” már. Ez egyébként nem csak a „showbiznisz” miatt hasznos, hanem a mindennapi életet is megkönnyíti, ha be kell adni a féreghajtó tablettát vagy egy egyszerű vitamint.

Nagyon fontos a korának megfelelő mozgás, hogy a kutya kondicíója, izomzata, mozgása megfelelő legyen. Folyamatosan figyeljük a kutya szabad mozgását és disszharmónia esetén, orvosi kontroll mellett, segíteni lehet rajta.

Lehet ez táplálékkiegészítő vagy tápcsere is, mivel az etetés szorosan összefügg a mozgással. Érdemes folyamatosan kapcsolatot tartani a tenyésztővel és az állatorvossal is.

Ezek a legelső lépések, hogy megfelelően szocializált és pórázon sétálni tudó kölyökkel indulhass és magabiztos felnőttel versenyezz később.

Hédike ifjoncként a kiállításon

A kutya kozmetikai felkészítése – a grooming

A kutyakiállítás egy komplex szépségverseny. A bírók azt vizsgálják, hogy az adott egyed (vagyis a versenyző kutyánk, juhúúú!), mennyire felel meg a fajtaleírás tökéletességének.

Mindenki tudja – és ezt folyamatosan észben is kell tartanunk – tökéletes kutya nincs. Viszont majdnem tökéletes rengeteg.

A mi dolgunk az, hogy a legjobbak legyünk, a majdnem tökéletes kutyák közt.

Két kutya – hasonlóan kitűnő idegrendszerű, lendületes mozgású, korrekt fogazattal – tökéletes tartásban áll a ringben. Az egyik épp az udvarból érkezett, csatakos bundával, fésűt még sosem látott, a másik pedig szépen kifésült, csillogó bundában pompázik. Te melyiket választanád? Melyik mutatna jobban délután a Best in Show-ban, a legszebb kutyák versenyében? A kérdés költői. Nem viszünk ápolatlan, koszos kutyát a kiállításra.

Milyen is a kutya kozmetikai felkészítése (a „grooming”) ? A válasz erre – fajtától függően változik, a kutyakozmetikus szakemberek tudnak ebben segíteni.

Miből áll nálunk a „nagy generál”?

  1. Előkészítő fésülés, szőrbontás.
  2. Fürdés a Bully Kutyakozmetikában, ahol tökéletes kád fogadja az óriásokat Budapesten
  3. Szárítás, fésülés, bunda igazítás
  4. Karomvágás
  5. Fültisztítás

Mi mindenre van szükség az otthoni kozmetikázáshoz? Az eszközök száma végtelen is lehet, pláne mire megtaláljuk azt, ami a kutyának tökéletes és mi is tudunk vele dolgozni.

Így aztán arra bíztatunk, hogy kozmetikáztass és kérj segítséget otthoni ápoláshoz szakembertől.

A kutyakozmetika végén a szerencsepuszi kötelező – Bully Kutyakozmetika

Önmagunk tréningje, a felvezetés tudománya

A lényeg az összhang. Összhangban mozogni a kutyával és megcsinálni a gyakorlatokat. Tudni a fajtánál elvárt mozgásformákat, mit jelent például, ha a bíró kér egy „oda-visszát” vagy akár egy háromszöget. Nem, utóbbinál nem mackósajtra vágyik.

Senki sem született úgy, hogy ezt tudja. Tényleg senki. Hogyan lehet megtanulni?

Jöjjön az első módszer:

  1. Járjunk rendszeresen kiállításra és nézzük meg mit kér a bíró és mit kell csinálni.
  2. Jegyzeteljünk és otthon gyakoroljunk a kutyával. Motiváljuk és folyamatosan gyakoroljuk, amit láttunk.
  3. Kölyökkortól fogva vigyük a kutyát kutyakiállításra, tanuljunk tenyésztőktől, profi handlerektől.

Ennek a módszernek több buktatója van, de nem mondható az, hogy lehetetlen megcsinálni. Igen, én is megpróbáltam. Szóval, attól, hogy látjuk, még nem biztos, hogy akit látunk, az jól csinálja és jól tanítjuk meg a kutyánknak.

Tegyük fel, hogy ügyes a handler (a felvezető) és gyönyörűen futják a kört. Nekem ez kevés volt ahoz, hogy a módszertant is megismerjem – azaz a sikerhez vezető utat.

A kutyakiállításon a tenyésztőknek és a felvezetőknek, miközben a ring szélén állnak, mondjuk úgy, hogy nincs türelmük minket eligazítani. Bár a tenyésztő, ha ott van, segíteni fog, de ez a segítség max egy pici korrekció (hova tegyük a melyik lábát, fejet felemelni), de nem teljes instrukció. Ott arra nincs idő.

Sőt… magát a segítséget sem biztos, hogy jól értjük és egy laza mozdulattal kifordítjuk a hátsó lábát, majd szerencsétlen kutya, kifordított lábbal, kínlódva néz ránk, hogy csináljunk már valamit (jobb esetben ellép és helyre teszi a saját lábát), miközben pont úgy néz ki kívülről, mint aki épp betojt… szóval nem a legjobb formáját mutatja.

Viszont arra még akad egy kis idő a kiállítás előtt, hogy felkérj (némi anyagi díjazás ellenében) egy felvezetőt, hogy vezesse fel a kutyád, ha szépen megtanítottad pórázon futni és megmutatni a harapását. Ezek nélkül sajnos csodát várni tőlük sem lehet. A felvezető is gyakorolni fog vele, érdemes megnézni és tanulni!

De akkor most mit csináljunk?!

Ez egy sport, ahol szükség van edzőkre. Olyan lelkes handlerekre, akik tanítanak is. Nem a kiállításon, hanem a szürke hétköznapokon. Itt tanul a kutya, de méginkább a gazdi. Érdemes őket felkeresni és rendszeresen gyakorolni! Nekünk sokáig volt bérletünk, egyetlen percét sem sajnáljuk. Élvezetes, de kőkemény edzés. A munka végére se a kutyát, se minket nem kellett ringatni az alváshoz.

Ez egy igazi győzelem – Szentbernáthegyi Speciál Kupa – Monaco
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük