Juhú! Nevezzünk! Nevezzük a kutyát a versenyre!

Az első és legfontosabb kérdés az, hogy milyen kutyánk van és milyen kiállításra szeretnénk nevezni?

Ha találunk egy kutyakiállításra nevezési felhívást, mindig benne van, hogy milyen kutyákat várnak a kiállításra.

Hobbi kutyakiállításra, Ebugatta napra – mindenféle kutyát lehet nevezni. Lehet az fajtatiszta, fajtajellegű keverék vagy akár a legszebb sétatéri mix. Csupán egyetlen dologra kell figyelni, hogy a megfelelő korosztályba nevezzük kedvencünket.

CAC és CACIB címeket kiadó kiállításokra származási lappal igazolt, fajtatiszta kutyák nevezését lehet beküldeni. Ezek a kiállítások lehetnek központi szervezésűek, melyet a MEOESZ szervez, vagy a különféle régiók helyi szervezetei által rendezett kiállítások. CAC címet adnak a magyarországi és a külföldi fajtaklubok Magyarországon megrendezett kiállításai is.

Az, hogy egy kiállítás milyen fajtájú kutyák nevezését fogadja el, egyértelműen jelzik a nevezési felhívásban. Szentbernáthegyi kutyánk lehet bármennyire is gyönyörű, az Agár klub kiállítására nem várják és a nevezést is vissza fogják utasítani.

Mi kell a nevezéshez egy CAC/CACIB címet kiadó kiállításon?

  • Származási lap (rajta van a kutya neve, családfája, egyedi azonosítója, tenyésztője, tulajdonosa)
  • Hiánytalanul kitöltött nevezési lap – egyre inkább elektronikus nevezési rendszerek vannak és egyre szűkebb a papír alapú nevezés lehetősége.
  • Minden kutya csak egy osztályba nevezhető. A kutya életkorának tekintetében a kiállítás napja az érvényes
  • Kiállításon helyszíni nevezés csak akkor lehetséges, ha ezt a nevezési kiírásban külön megjelölték, magyarországi kiállításokon ezt rendszerint nem lehet
  • Nevezési díj teljes mértékben történő megfizetése
  • Munkaosztályba nevezéshez a fajtára kötelezően előírt munkavizsga le-tételét igazoló, az FCI által elfogadott bizonyítvány másolatát csatolni kell.
  • Champion (győztes) osztályba nevezéshez csatolni kell a kutya (FCI nemzeti vagy nemzetközi) Champion bizonyítványát

Ki nevezheti a kutyáját egy CAC/CACIB címet kiadó kiállításra?

A tulajdonos. A tulajdonos az, aki a származási lapra fel van vezetve. Tehát, ha vettél egy fajtatiszta, törzskönyves kutyát, akkor a MEOESZ-nél vagy a fajtaklubnál írasd át a nevedre. Mi kell hozzá? Van formanyomtatvány a MEOESZ oldalán, de természetesen jó a szerződésed, számlád, mely egyértelműen igazolja, hogy megvásároltad a kutyát a tenyésztőtől.

Hol találom meg a kutyakiállításokat?

A fajtatiszta kutyák seregszemléit a MEOESZ oldalán, a rendezvények menüpontban találod meg. A 2021-es év – a rendezvénynaptárban meg is találod, a Komárom RESTART CACIB kiállítással kezdődött. Ha van kedved belenézni, az RTL klub forgatott is egy riportot a helyszínen.

Rengeteg klubkiállításra felhívást találsz a fajtaklubok Facebook oldalain vagy a magyarországi rendezvények gyüjtő oldalán, érdemes körülnézni és az adott fajta klubját megkeresni. A fajtaklubok elérhetőségeit szintén megtalálod a MEOESZ oldalán.

Nemzetközi CACIB kutyakiállításokat pedig az FCI oldalán két-három évre előre lehet találni. Kiválasztod az országot, mintha csak nyaralni mennél és megtalálod az időpontot, mikor érdemes menni a kutyáddal. Természetesen innen a helyi kennelklub oldalára érdemes ellátogatni és kiolvasni a nevezési feltételeket. Az időpontok különleges helyzetekben változhatnak, de a tervezéshez kitűnő alap.

Hobbi kutyakiállítás is akad szép számmal, az Ebugattások rendezvényein mindig sok szeretettel és vonzó ajándékokkal várják a kutyusok gazdáit. 2021. szeptember 12-én rendezték meg az Ebugatta napot. Legyél te is Ebugattás, s legyél ott Te is!

Korosztályok

Bár van olyan verseny, ahol a felvezetők kora számít, de elmondható, hogy a nevezésnél a legfontosabb a kutya kora. Mégpedig napra pontosan! A kutya korát mindig a kiállítás napjához viszonyítjuk, tehát ha a kiskutya 2021. szeptember 12-én tölti be a 9 hónapos kort, akkor 2021. szeptember 11-én még kölyök osztályban versenyez.

FCI cím – beleértve a minősítéseket – kizárólag az alábbi osztályokban adhatóak ki, ezek a kiállításokon a kötelező osztályok:
 Fiatal (Junior) osztály (9 – 18 hónapos kor)
 Növendék osztály (15-24 hónapos kor)
 Nyílt osztály (15 hónapos kortól)
 Munka osztály (15 hónapos kortól)
 Champion osztály (15 hónapos kortól)
 Veterán osztály (8 éves kortól)
A kiállításokon választható osztályok, tehát nem kötelező, de rendszerint minden kiállításon örömmel veszik a kicsiket:
 Minor Puppy (Bébi) osztály (3 – 6 hónapos kor)
 Kölyök (Puppy) osztály (6 – 9 hónapos kor)

Benevezem versenyre a kutyámat!

Jó ötlet! Vedd elő a származási lapot! Nézd meg a születésnapját és a kiválasztott kiállítás dátumát! Számold ki, melyik korosztályba fogsz nevezni. A legtöbb szervezetnek elektronikus nevezési rendszere van, de sosem felejtem el, hogy Monacóba kézzel kitöltött, klasszikus nevezési lappal jelentkeztünk 2019-ben és ilyenkor nekünk is számolni kellett.

A MEOESZ oldalán, illetve a kiállítások nevezési felhívásában mindig szerepel, hogyan és milyen felületen kell megtenni a nevezést. Számíts rá, hogy a származási lapot (mindkét oldalát) fel kell töltened az oldalra csatolmányként. Ha klubtag vagy és ezért kedvezményesen nevezhetsz, akkor a tagsági kártya másolatát is csatolni kell.

Ha a kiállításon a legkisebbek is versenyeznek, akkor a nevezéshez nem minden esetben áll rendelkezésre a származási lap. Ilyenkor – természetesen az összes adat birtokában – az oltási könyv azon részét, ahol a kutya neve és chip száma látható – töltjük fel. FCI címet kiadó osztályban, azaz a fiatal osztálytól, ez nem lehetséges, addigra meg kell érkeznie a származási lapnak a tenyésztőtől.

Figyelem!

A kiállítási szabályzat országonként, rendező szervezetenként, kiállításonként eltérő lehet, ezért mindig érdemes elolvasni az aktuális rendezvény kiírásánál.

A MEOESZ kiállítási szabályzatát, a honlapján mindig megtalálod a szabályzatok közt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük