Szentbernáthegyi fajta az Egyesült Államokban

Az AKC (Amerikai kennel klub) nyilvántartást vezet és hoz adatot nyilvánosságra rendszeresen, hogy egy adott fajta, mennyire népszerű az Egyesült Államokban.

191 regisztrált fajtából a Bernáthegyi kutya a 48-ik.

Tekintve, hogy igazán impozáns, méretes ebről beszélünk, melynek tartása figyelmet és folyamatos anyagi forrást igényel, elmondhatjuk, a népszerű nagytestű fajták közé tartozik.

A fundi a 40-ik, a leonbergi a 93-ik, a Pireneusi hegyikutya a 66-ik a népszerűségi listában, míg a magyar kuvasz, igazi ritkaságnak számít a 163-ik helyen.

A Szentbernáthegyi bájos, játékos, kíváncsi természete teszi igazán népszerűvé a tengeren túl és innen is.

Ryan izmos alkata. Arányosan magas, erős csontozatú kutya

Általános megjelenése arányosan magas, erős, izmos alkat, erőteljes fejjel és kifejezetten intelligens tekintettel. A sötét maszkos kutyáknál talán szigorúbbnak tűnik, de ez csak a színek játéka.

A nagyon sötét maszk – Hédike unja a banánt 🤣

Az amerikai AKC sztenderd leírást legutóbb 1998-ban frissítették. Talán ez az egyik oka annak, hogy az amerikai és az európai Szentbernáthegyi kutyák testalkata jelentősen eltér egymástól. Leginkább az orr szembetűnő, az amerikai sztenderben rövid, ráncos orr szerepel, az FCI sztenderd pedig az egészséget minden elé helyezve az egyenes orrot tartja kívánatosnak. A tenyésztők 10 évet kaptak erre és manapság egyre több egyenes orrú kutya születik világszerte.

Léna világosabb maszkja

Az amerikai Szentbernáthegyi fajtaklub 1888 óta létezik, az egyik legrégebbi szervezet az Államokban. Rengetegen kedvelik, kutyatartóként is klubtagok, együtt tesznek a Szentbernáthegyi fajta megőrzéséért.

Az AKC fajtasztenderd Szentbernáthegyi ideálja
Az FCI fajtasztenderd Szentbernáthegyi ideálja
Zoé Transylvania Giant – teljesen egyenes orra
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük